Suedia oferă 2 milioane euro Radio Europa Liberă după retragerea finanțării de către Trump - Un gest de sprijin pentru presa liberă în Europa de Est

Suedia oferă 2 milioane euro Radio Europa Liberă după retragerea finanțării de către Trump - Un gest de sprijin pentru presa liberă în Europa de Est Sursa poza: Mediafax.ro

Suedia a anunțat o donație de 20 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 2,1 milioane de dolari) către Radio Europa Liberă, ca răspuns la decizia președintelui Donald Trump de a suspenda finanțarea federală pentru acest post de radio emblematic.

Radio Europa Liberă, cu sediul la Praga, a fost înființat în perioada Războiului Rece pentru a furniza informații independente populațiilor din statele comuniste. În prezent, postul continuă să emită în țările din Europa de Est, inclusiv în Rusia și Ucraina.

Guvernul suedez a declarat că această donație face parte din eforturile sale continue de a sprijini jurnaliștii și mass-media independente. „După ce SUA și-au retras sprijinul pentru Radio Europa Liberă, oamenii din mai multe țări riscă să piardă accesul la presa liberă”, se arată în comunicatul oficial.

În martie, președintele Trump a ordonat încetarea acordării granturilor federale pentru Radio Europa Liberă, ca parte a unui plan amplu de reducere a cheltuielilor guvernamentale. Această măsură a fost criticată pentru că ar putea afecta grav o sursă rară de știri credibile în țările cu regimuri autoritare.

Inițial, un judecător de district din SUA a dispus o suspendare temporară a ordinului de sistare a finanțării, însă o curte federală de apel a blocat ulterior această decizie, menținând suspendarea finanțării.

Intervenția Suediei nu reprezintă doar un sprijin financiar, ci și un simbol al angajamentului față de valorile democratice europene. Această acțiune poate fi interpretată ca o critică indirectă la adresa deciziei președintelui Trump și un mesaj de solidaritate europeană în sprijinul presei libere în regiunea estică.

În calitate de membră a Uniunii Europene, România beneficiază de o presă mai liberă comparativ cu vecinii săi. Pentru Republica Moldova, însă, pierderea unui canal de informare precum Radio Europa Liberă ar putea slăbi eforturile pro-democratice și pro-europene din țară.

(reuters.com)


Vlad Ionescu

Vlad Ionescu are 31 de ani și e născut în Constanța, în cartierul Tomis Nord. Crescut între plajă, port și faleză, Vlad a dezvoltat o pasiune pentru orașul său pe care acum o transpune în fiecare știre pe care o scrie. Absolvent de Jurnalism și Comunicare la Universitatea Ovidius, el aduce în articolele sale o perspectivă locală autentică și o atenție deosebită la detalii. Cu aparatul de fotografiat mereu la îndemână și carnetul de notițe în buzunar, Vlad surprinde dinamica orașului: de la aglomerația din sezonul estival, până la poveștile mai puțin cunoscute ale comunității locale. Pentru el, Constanța nu e doar un oraș de vacanță – e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
ANPC intensifică acțiunile de control – sancțiuni și verificări riguroase pe litoralul românesc, Piedone promite acțiuni continue!
Armoniile care alungă demonii și aduc perfecțiunea
Bărbatul din dosarul jeleurilor cu cannabis din Constanța primește măsura controlului judiciar cu brățară electronică în locul arestului la domiciliu.
coliziune între autoturism și căruță, doi copii grav răniți
Descoperă Lista Completă a Oportunităților Vândute de Lichidatorul Judiciar!
Donald Trump a semnat legea fiscală şi de cheltuieli. Tăieri de taxe şi creşteri pentru apărare
Echipe de pompieri luptă să controleze focul cu mai multe autospeciale în acțiune
Fetiță de 11 ani decedată după ce căruța în care era a fost spulberată în apropiere de Lipnița, Constanța
Fetița de 11 ani din căruță, victimă a accidentului de la Lipnița, a decedat după încercările de resuscitare eșuate
Fetiță de 11 ani resuscitată după coliziunea între mașină și căruță în Constanța
Guvernul avansează Legea Austerității în Parlament, asumându-și direct răspunderea pentru măsurile fiscal-bugetare decisive