Kiev solicită Uniunii Europene sprijin financiar direct pentru armata ucraineană începând din 2026, consolidând securitatea europeană împotriva amenințărilor rusoși.

Kiev solicită Uniunii Europene sprijin financiar direct pentru armata ucraineană începând din 2026, consolidând securitatea europeană împotriva amenințărilor rusoși. Sursa poza si informatii: Mediafax.ro

Ucraina a propus Uniunii Europene un nou model de colaborare în domeniul apărării, solicitând ca blocul comunitar să înceapă să finanțeze direct armata ucraineană începând cu anul 2026. Ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marchenko, consideră că această inițiativă ar consolida securitatea europeană și ar distribui mai echitabil costurile necesare pentru contracararea acțiunilor Rusiei.

Până în prezent, sprijinul Uniunii Europene pentru forțele armate ucrainene s-a materializat prin livrări de arme și ajutoare oferite prin programe naționale sau inițiative comune europene, fără a implica finanțare directă. Marchenko a subliniat că noul model propus ar presupune contribuții financiare directe din partea partenerilor europeni către armata ucraineană, integrând astfel Ucraina mai profund în contextul european de apărare.

„Sunt convins că această decizie are o serie de avantaje strategice pentru Ucraina, inclusiv menținerea stabilității financiare în 2026 și dincolo de această dată”, a declarat Marchenko după întâlnirile cu liderii financiari ai G7 din Canada. El a adăugat că, pentru Uniunea Europeană, acest sprijin ar reprezenta o protecție împotriva unei potențiale agresiuni rusești, având în vedere experiența considerabilă a armatei ucrainene în acest domeniu.

Ministrul a explicat că sprijinul propus ar însemna un efort financiar mai scăzut pentru Uniunea Europeană, raportat la produsul intern brut al țărilor membre, și că fiecare stat ar putea alege nivelul de contribuție. „În ultimii trei ani, Ucraina a primit peste 133 de miliarde de dolari în ajutor financiar internațional”, a spus el. „Acest sprijin a permis guvernului să mențină stabilitatea macrofinanciară în timpul unui război la scară largă, să asigure plata salariilor profesorilor, medicilor și funcționarilor publici și să continue pensiile și sprijinul social pentru cei mai vulnerabili.”

Marchenko a mai declarat că planurile europene de a-și dezvolta doar propriile forțe armate ar necesita un timp mai îndelungat și investiții mai importante. „Sistemul financiar încă se confruntă cu provocări, ceea ce face ca sprijinul extern continuu să fie absolut esențial”, a spus tot el.

Această propunere vine în contextul în care Uniunea Europeană și-a intensificat sprijinul pentru Ucraina în ultimii ani. De exemplu, în martie 2024, UE a mobilizat 6,1 miliarde de euro prin Instrumentul European pentru Pace pentru a răspunde nevoilor militare și de apărare ale Ucrainei. De asemenea, în mai 2024, Consiliul UE a aprobat utilizarea veniturilor obținute din activele rusești blocate pentru a sprijini forțele armate ucrainene și reconstrucția țării. (consilium.europa.eu)

În plus, în februarie 2025, reprezentantul președinției poloneze a Consiliului UE, Adam Szlapka, a declarat că sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în acel an va fi de peste 30 de miliarde de euro și că este necesar ca UE să susțină Kievul atât timp cât va fi necesar. (digi24.ro)

Propunerea Ucrainei de a primi finanțare directă pentru armata sa din partea Uniunii Europene reflectă o dorință de integrare mai profundă în structurile de apărare europene și de consolidare a securității regionale în fața amenințărilor externe.


Vlad Ionescu

Vlad Ionescu are 31 de ani și e născut în Constanța, în cartierul Tomis Nord. Crescut între plajă, port și faleză, Vlad a dezvoltat o pasiune pentru orașul său pe care acum o transpune în fiecare știre pe care o scrie. Absolvent de Jurnalism și Comunicare la Universitatea Ovidius, el aduce în articolele sale o perspectivă locală autentică și o atenție deosebită la detalii. Cu aparatul de fotografiat mereu la îndemână și carnetul de notițe în buzunar, Vlad surprinde dinamica orașului: de la aglomerația din sezonul estival, până la poveștile mai puțin cunoscute ale comunității locale. Pentru el, Constanța nu e doar un oraș de vacanță – e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
Află Data Inaugurării Monumentului Istoric Din Zona Peninsulară!
Agenda financiară în discuție
Alertă la VIVO Mall Constanța! Poliția caută un bărbat suspectat de omor, căutat la nivel național.
Amenzi și sancțiuni pentru peste 60 de comercianți în acțiunea din 10 iulie 2025. Descoperirile comisarilor.
anchetă a poliției în urma unui scandal pe plajă documentat cu imagini publice
Bătrân de 75 de ani din Constanța, arestat! Descoperă acuzațiile grave aduse de polițiști după incidentul de pe strada Egretei.
Bătrân de 75 de ani, reținut în Constanța după ce s-a crezut Van Damme și a agresat doi bărbați în plină stradă
Bătrână de 82 de ani atacată cu sapa în plină zi pe stradă! Agresorul a fost reținut rapid!
Bătrână Surprinsă Furând Lavandă din Spațiul Public la Constanța - Sport Național în Floare?
Bitcoin atinge un record istoric datorită cererii investitorilor instituționali
Cameră Închisă Temporar după Critici pe Facebook ale lui Codin Maticiuc