Avertizare asupra postărilor alarmiste online despre începerea falsă a încorporărilor și clarificări esențiale pentru public
Sursa poza si informatii: Mediafax.ro
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a atras atenția marți asupra unor postări alarmiste care circulă în mediul online, susținând în mod fals că a început încorporarea obligatorie a cetățenilor.
"Nu au început încorporările! Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, așa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat", se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a MApN.
Ministerul subliniază că nu a luat în considerare, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci se concentrează exclusiv pe soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat.
"Circulă în online postări alarmiste ca cea din imagine, care susțin în mod fals începerea încorporării, când de fapt este cel mai probabil ca ceea ce vedem în imagini să fie înmânarea ordinelor de chemare la exercițiul de mobilizare sau de chemare pentru clarificarea situației militare", explică MApN.
În prezent, se desfășoară exercițiul MOBEX OT-GR-TR-25, între 26 și 30 mai 2025, în județele Olt, Giurgiu și Teleorman, având ca scop evaluarea rezervei de mobilizare.
"Exercițiile de acest tip sunt planificate și desfășurate periodic și au ca scop verificarea capacității de completare cu personal și tehnică a unităților militare, precum și consolidarea coeziunii între militarii în activitate și rezerviști. Ultima astfel de acțiune de instruire a avut loc în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița (Exercițiul MOBEX BZ-IL-24)", precizează ministerul.
Emiterea periodică a ordinelor de chemare pentru clarificarea situației militare de către centrele militare este o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare.
"Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, iar refuzul de a le primi reprezintă contravenție (articolul 80 din legea nr 446/2006)", se mai arată în comunicat.
MApN consideră că aceste manipulări au ca scop inducerea confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației, bazându-se pe speculații și interpretări fără legătură cu realitatea.